Co nowego?

Zdrowe ziarna - kasza jaglana

Korzyści związane z włączeniem do jadłospisu kasz i ziaren są już doskonale poznane. Kasze nie tylko są świetnym zamiennikiem tradycyjnego ziemniaka, ale mogą stanowić podstawę innych dań, nie tylko obiadów.

Międzynarodowy Tydzień Karmienia Piersią - Czy istnieje dieta matki karmiącej?

Karmienie piersią to najlepszy dar, jaki matka może dać swojemu dziecku. W mleku matki są wszystkie niezbędne składniki potrzebne małemu maluchowi do wzrostu i budowania odporności. Ogólna świadomość społeczeństwa na temat żywienia wzrasta, jednak nadal na oddziałach położniczych czy na wizytach lekarskich powielane są błędy dotyczące tego, co powinna czy nie powinna jeść mama.

Lemoniada arbuzowa - przepis

Na ochłodę mam dla Was genialny przepis na lemoniadę arbuzową!

Konsultacje dietetyczne w RegioFood

Razem z RegioFood zapraszamy na darmowe konsultacje dietetyczne!

Kiedy? ➡️ Środa 8/08/18
Gdzie? ➡️ RegioFood ul. Dzierżoniowska 7/1a Wrocław

Międzynarodowy Tydzień Karmienia Piersią - 5 składników niezbędnych w czasie ciąży

W związku z Międzynarodowym Tygodniem Karmienia Piersia wspomnę parę słów o diecie w czasie ciąży - niezwykle ważny czas, zarówno dla dziecka jak i dla przyszłej mamy. Dziecko odżywia się już w brzuchu mamy - poprzez jej wybory żywieniowe, dostaje takie, a nie inne składniki pokarmowe. Nadmiar czy niedobór poszczególnych witamin i minerałów w okresie płodowym może zwiększać ryzyko choroby w wieku ...

Współpraca z OSOD

Miło mi poinformować, że podjęłam współpracę z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Osób Dializowanych!

Aromatyczna sałatka z kaszą - przepis

Pogoda nas rozpiesza - lato w pełni! W upalne dni zazwyczaj spada apetyt i nie mamy chęci na gotowanie. Wychodzę Wam na przeciw i mam dla Was szybki przepis na sałtkę. Dobrze sprawdzi się jako dodatek do grilla albo kolacja.

Brukselka - właściwości

Brukselka nie ma dobrej opinii. Mimo swojego uroczego wyglądu, odstrasza swoim zapachem i gorzkim smakiem. Jednak z tego powodu nie należy spisywać jej na straty, gdyż ma wspaniałe właściwości.

Zapiekane bataty - przepis

Łączenie smaków to najlepsza rzecz, której możemy doświadczyć w kuchni. Próbowanie nowych potraw i odkrywanie innych połączeń to kwintesencja gotowania. Powiązanie smaku słonego i słodkiego nie każdemu przypadnie do gustu, ale jeśli nie spróbujecie, to się tego nigdy nie dowiecie  ;-)

Grzyby - właściwości

Wrzesień to zdecydowanie miesiąc grzybobrania. Niegdyś uznawane były wyłącznie za przyprawę z uwagi na swój wyjątkowy smak i aromat. Obecnie wiemy znacznie więcej o tym, że mają całkiem bogate wnętrze.

Dietoterapia insulinooporności

Niewłaściwy sposób odżywiania i brak ruchu to jedne z czynników wpływających na rozwój insulinooporności. Jest też dobra wiadomość - wrażliwość tkanek na insulinę można zwiększyć poprzez uzyskanie prawidłowej masy ciała i umiarkowaną aktywność fizyczną. 

Pestycydy - czy jest się czego bać?

Warzywa i owoce będące źródłem wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne czy cenne przeciwutleniacze są podstawą zdrowej diety. Jednak te pochodzące z konwencjonalnych upraw często zawierają pozostałości pestycydów. Czy należy się ich bać? A może wybierać produkty z gospodarstw ekologicznych?

Insulinooporność - plaga naszych czasów

O insulinooporności wszędzie jest głośno - w telewizji, prasie czy na blogach o zdrowym odżywianiu. Niestety jest ona plagą naszych czasów. Dotyka coraz młodszych osób i jest przyczyną poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych ale także udaru mózgu czy PCOS. Szacuje się, że nawet 24-50% osób dorosłych w krajach wysoko rozwiniętych może chorować na insulinooporność.

Fasolka szparagowa - właściwości

Fasolka szparagowa, która wywodzi się z Ameryki Południowej, do Europy dotarła hiszpańskimi statkami pod koniec XVI wieku. Zielona i żółta to obowiązkowy element letniego lub jesiennego obiadu. I bardzo dobrze, bo ma pokaźny komplet witamin i minerałów, a do tego dawkę flawonoidów.

Żółta odmiana fasolki jest trochę bardziej słodka i mniej wyrazista w smaku, przez co bardziej pasuje do delikatniejszych ...

Owoce i warzywa - do lodówki czy na stół?

Prawidłowe przechowywanie to pierwsza zasada przedłużenia trwałości produktów. W okresie letnim magazynowanie warzyw i owoców może być ciężkim orzechem do zgryzienia. Jak to w końcu jest: pomidory dać do lodówki czy może zostawić na stole? A co z jagodami? Dzisiaj niezbędnik przechowywania warzyw i owoców - krok po kroku.

Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ