Jest odmianą kapusty warzywnej. Jedyną jadalną częścią rośliny są jej miniaturowe główki. Można spotkać ją w warzywniakach w okresie jesienno-zimowym. Jak wybrać te najlepsze okazy? Zdrowa i dojrzała brukselka powinna być twarda i w jasnym kolorze.
Co brukselka ma w środku?
Mini kapustka może pochwalić sięwysoką zawartością białka roślinnego w porównaniu do innych roślin kapustnych – idealnie nadaje się do diet wegetariańskich. Zawiera również zestaw witamin z grupy B, a także witaminę A i K, która ma wpływ na układ kostny człowieka. Brukselka jest świetnymźródłem żelaza, magnezu, potasu oraz cynku i miedzi.
Dostarcza również przeciwutleniaczy, takich jak: kwas askorbinowy.
Flawonoidy i izotiocyjaniny wsparte obecnością witaminy C zapobiegają zmianom w kodzie genetycznym. Za jej zielony kolor odpowiedzialny jest chlorofil, który również działa przeciwnowotworowo i przeciwutleniająco. Brukselka świetnie chroni oczy, gdyż jest bogactwem zeaksantyny, która zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej.
[caption id="attachment_1575" align="aligncenter" width="564"] Pieczona brukselka z czosnkiem[/caption]
Dzięki wielu składnikom przeciwutleniającym, zielona kapustka wymiata wolne rodniki i poprawia wygląd skóry, w tym uelastycznia ją.
Brukselka zawiera też kwas alfa-liponowy, który zwiększa wrażliwość na insulinę i może być stosowany u osób z cukrzycą. Łagodzi również poważne konsekwencje niewyrównanej cukrzycy, tj. neuropatię obwodową.
Jak przyrządzić brukselkę, by była smaczna?
Przygotowanie jej na parze lub ugotowanie z dodatkiem mleka usuwa jej goryczkę. Ponadto, dobrym sposobem jest gotowanie jej w odkrytym garnku, tak by woń związków siarkowych szybciej się ulotniła. Brukselka idealna, to ponoć ta pieczona z dodatkiem oliwy i parmezanu, posypana orzechami włoskimi.
Macie swoje ulubione sposoby na brukselkę? A może w ogóle nie uwzględniacie jej w swojej diecie? Koniecznie jej spróbujcie, bo może być naprawdę smaczna, a składniki które zawiera odżywią i wspomogą Wasz organizm.
Twój komentarz