Fermentowane produkty mleczne
Najpopularniejsze są naturalne jogurty, kefiry i maślanka, które kwalifikuje się jako żywność probiotyczną. Produkowane są na bazie mleka krowiego, poddanego fermentacji przez specyficzne mikroorganizmy.
Jogurt to mleko fermentowane zawierające symbiotyczne kulturyLactobacillus bulgaricusi Streptococcus thermophiluslub z rodzaju Bifidobacterium. Jest to najprostszy sposób na wprowadzenie probiotyków do diety. Ważne, aby na etykiecie szukać napisu "żywe kultury bakterii".
Kefirem nazywamy mleko fermentowane bakteriami kefirowymi z rodzaju Lactobacillus, Leuconostoc, Lactococcus i Acetobacteroraz drożdżami fermentującymi laktozę (Kluyveromyces marxianus) i niefermentującymi laktozy (Saccharomyces omnisporus, Saccharomyces cerevisae, Saccharomyces exigus).
Natomiast maślanka to fermentowany uboczny produkt, który powstaje w czasie wyrobu masła z mleka. Jest idealnym produktem ochładzającym i znakomitą podstawą do owocowych koktajli.
Mleczne napoje fermentowane mają wysoką wartość odżywczą i zdrowotną. Ich walory smakowe jak i konsystencja są bardzo cenione wśród konsumentów. Każdy z tych produktów można używać jak samodzielny napój, ale mogą stanowić doskonałą bazę do deserów z owocami czy koktajlów. Oprócz źródła bakterii probiotycznych, fermentowane produkty mleczne są źródłem białka, witamin z grupy B i cennych minerałów (wapń, fosfor, potas, magnez).
Kiszonki
Kiszenie warzyw to sposób do ich konserwacji, a dodatkowo dostarczają one szczepów probiotycznych bakterii kwasu mlekowego.
Kiszona kapusta, ogórki czy nasiona soi (np. miso czy tempeh) to jedne z najpopularniejszych kiszonek. Ale do kiszenia nadaje się też papryka, cebula, cukinia, marchewka, buraki czy seler. Podobnie jak przy fermentowanych napojach mlecznych, kiszonki są źródłem witamin z grupy B,ale także witamin A, C, E i K. Dostarczają też wiele minerałów i naturalnych enzymów.
Korzystnym sposobem na dostarczenie probiotyków do naszej diety będzie wybór tego, co najbardziej lubimy. Postaraj się, by każdego dnia w Twoim menu znalazł się chociaż jeden produkt probiotyczny. Czy to będą kiszonki czy jogurt - wybierz to, co Ci najbardziej pasuje.
Twój komentarz