W sklepach najcześciej możemy spotkać dwie odmiany kukurydzy - słodką i zwykłą. Słodka to zazwyczaj ta w kolbach lub w postaci mrożonek czy konserw. Kukurydza zwykła, inaczej twarda, wykorzystywana jest do produkcji mąk i kasz.
Uważaj na kukurydzę, bo... Jest jedną z roślin szczególnie często modyfikowanych genetycznie. Robi się to zazwyczaj w celu zwiększenie wydajności jej upraw. Dlatego przed zakupem kukurydzy, zawsze dokładnie sprawdź etykietę.
Z drugiej strony, kukurydza jest przekształcana na syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy - jest on stosowany jako tani środek słodzący. Negatywnie wpływa na poziom cukru we krwi i może być przyczyną otyłości. Zawierać go mogą sztucznie słodzone produkty spożywcze: napoje, syropy, słodycze.
Ale wróćmy do przepisu!
Krem z kukurydzy - składniki na 2 porcje:
- 1 duża kolba kukurydzy lub 2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka masła klarowanego/oliwy
- 1 cm świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- połowa papryczki chili lub 1/2 łyżeczki sproszkowanej
- 1 łyżeczka suszonej kurkumy
- 1 garść świeżej pietruszki
- 200 ml mleka kokosowego
- około 400 ml bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Jeżeli nie masz bulionu warzywnego, to od niego zacznij przygotowania
- Na maśle podsmaż starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chili i kurkumę
- Po kilku minutach dodaj kukurydzę, tak by wchłonęła aromat przypraw
- Po około 5 minutach zalej całość częścią bulionu warzywnego (dolewaj go stopniowo, tak by nie było zbyt dużo płynu), doprowadź do wrzenia
- Na koniec dodaj mleko kokosowe i gotuj zupę na małym ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem
- Zmiksuj zupę za pomocą blendera - jeżeli jest zbyt gęsta dodaj pozostałą część bulionu warzywnego
- Zupę można podawać z domowymi grzankami, udekorowaną świeżą pietruszką
Smacznego!
Twój komentarz