Soczewica w kuchni
Soczewica jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu, bo nie wymaga moczenia . Po przepłukaniu ziaren, wrzucamy je do wrzątku i zależnie od rodzaju gotujemy około 15 minut do wchłonięcia wody. Szklankę soczewicy gotujemy w 2 szklankach wody. W kuchni można wyczarować z niej zupę, farsz do pierogów, wegańskie burgery, pastę do chleba albo po prostu dodać ją do sałatki.
Soczewica charakteryzuje się niskim IG, przez co ma zastosowanie w diecie osób chorych na cukrzycę. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka (100g soczewicy ma 25,4 g białka, dla porównania 100g mięsa z piersi indyka - 19,2 g białka). Soczewica ze względu na zawartość witamin z grupy B iżelaza dba o prawidłową ilość czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. Znajdziemy też w niej dużo cennych minerałów: m.in. fosfor, potas i magnez. Regularnie spożywana soczewica wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego, ze względu na zawarty w niej błonnik.
Przepis na rozgrzewającą zupę z soczewicy
- Na oleju rzepakowym podsmażyć startą średnią marchewkę.
- Posiekaną papryczkę chilli i opłukaną wcześniej szklankę soczewicy dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 2-4 ząbki czosnku i łyżeczkę słodkiej papryki.
- Następnie całość zalewamy bulionem (około 1,5 litra), gotujemy 20 minut do zmięknięcia warzyw.
- Po ostudzeniu całość blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem i zieleniną.
Smacznego! :)
Twój komentarz