Co takiego mają w sobie orzechy i nasiona?
Natura „wyposażyła” orzechy i nasiona (a także rośliny strączkowe) w naturalne inhibitory enzymatyczne, które zapobiegają kiełkowaniu w nieodpowiednich warunkach. Ponadto, zawierają one kwas fitynowy utrudniający wchłanianie m.in. wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz goitrogeny negatywnie wpływające na funkcjonowanie tarczycy. Między innymi z tych też powodów, orzechy i nasiona są uważane za produkty, które mogą powodować uczucie ciężkości w żołądku.
Co możemy zrobić, aby pozbyć się tych substancji z naszej super żywności?
Tu z pomocą przyjdzie moczenie, dzięki któremu:
- Usuniemy/zredukujemy ilość kwasu fitynowego, goitrogenów;
- Zneutralizujemy inhibitory enzymatyczne;
- Zwiększymy zawartość witamin (szczególnie z grupy B).
Istnieje wiele metod moczenia, oto kilka z nich:
- Moczenie w wodzie (bez dodatków);
- Moczenie w wodzie z dodatkiem soku z cytryny;
- Moczenie w wodzie z dodatkiem soli.
Ile powinno trwać moczenie?
W zależności od rodzaju produktu moczenie powinno trwać od 4 do 12 godzin. W tym czasie enzymy i wszelkie substancje antyodżywcze zostaną zneutralizowane. Następnie orzechy powinny być wysuszone np. w piekarniku w najniższej temperaturze.
Twój komentarz