W tradycyjnej medycynie Chin i Indii miażdżona papryka czerwona była wykorzystywana w leczeniu infekcji, problemów trawiennych, chorób układu krążenia, a nawet reumatyzmu. Natomiast obecnie owoce i nasiona papryki są cennym surowcem w przemyśle przetwórczym i farmaceutycznym (leki homeopatyczne).
Co kryje się w papryce?
Papryka czerwona jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów mających prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, m.in. witaminy C (w średniej sztuce papryki ważącej około 200 g jest 288 mg witaminy C). Oprócz wit. C w papryce znajdziemy też witaminę E, prowitaminę A i witaminy z grupy B (szczególnie B1, B2, B3). Ponadto papryka jest doskonałym źródłem potasu.
Oprócz witamin i minerałów, papryka zawiera:
- polifenole, którym przypisuje się właściwości antyrakowe, są to m.in kwasy fenolowe, flawonoidy (rutyna), antocyjany;
- oraz karotenoidy (przeciwutleniacze) – kapsantynę, kapsorubinę i beta-karoten.
Papryka jest warzywem specyficznym, gdyż zawiera związki kapsaicydów, które - w zależności od odmiany – nadają papryce mniej lub bardziej ostry smak. Do celów przemysłowych to właśnie z papryki ekstrahuje się kapsaicynę, ma ona właściwości rozgrzewające.
Przepis na grillowaną czerwoną paprykę faszerowaną jarmużem i ryżem brązowym
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- duża garść jarmużu
- pół drobno posiekanej szalotki
- 1/2 szklanki ugotowanego al dente brązowego ryżu
- łyżka oliwy z oliwek
- garść posiekanej natki pietruszki
- pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka nasion słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie papryki: podgrzać piekarnik do 200 st. C. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż i usunąć nasiona. Natrzeć wnętrze oliwą, a skórę obsypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku około 10-15 minut.
Przygotowanie nadzienia: zahartować jarmuż, odsączyć i pokroić. Na rozgrzanej patelni zeszklić szalotkę, dodać czosnek i jarmuż, całość wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut. Do ryżu dodać podprażony słonecznik i jarmuż z szalotką. Doprawić pieprzem, solą i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podpiec w kąpieli wodnej przez 5 minut i gotowe.
Twój komentarz