Składniki na 2 porcje:
- 2 duże bataty
- 2 ząbki czosnki
- 3-4 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta oregano i bazylii
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- kilka pomidorów koktajlowych
- garść sera feta
- pół żółtej lub czerwonej cebuli
Przygotowanie batatów:
- Bataty należy dokładnie umyć (nawet wyszorować) i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 200ºC.
- Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, bazylii, oregano i soli zrobić marynatę.
- Słodkie ziemniaki zamarynować i owinąć folią aluminiową. Piec w piekarniku około 60 minut.
- W między czasie posiekać cebulkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na pół. Fetę pokroić na małe kawałki lub skruszyć.
- Po upłynięciu godziny, bataty przekroić na pół (uwaga, będą gorące!) i ułożyć na nich plastry szynki, cebulkę, pomidory.
- Z góry posypać ziemniaki fetą.
- Wstawić do piekarnik jeszcze na 10 minut.
Ten przepis lubię zmieniać. Tak jak widzicie wyżej, zamiast fety używam czasem mozzarelli, wtedy danie jest trochę delikatniejsze. Życzę smacznego :-)
Twój komentarz