Składniki na 4 porcje zupy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 średnie ziemniaki
- pół selera
- 1 duża cukinia żółta lub zielona*
- sól, pieprz
- do wywaru: ziele angielskie i liść laurowy
- ząbek czosnku
- szczypta natki pietruszki
*cukinia żółta jest bardziej delikatniejsza w smaku, zielona ma trochę twardszą skórkę
Przygotowanie zupy
- Z jarzyn i ziemniaków ugotować wywar jarski oraz przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym
- Pod koniec gotowania wywaru, wyciągnąć ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy
- Cukinię należy obrać i osuszyć oraz pokroić na drobne kawałki (jeżeli cukinia ma dużo nasion - wydrążyć środek), wrzucić do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości (ok. 20-30 minut)
- Zdjąć zupę z kuchenki, przyprawić solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
- Odlać 2-3 chochelki samej wody z wywaru do innego naczynia, by w razie potrzebny rozwodnić uzyskany krem
- Zupę zmiksować do uzyskania gładkiej masy, udekorować natką pietruszką - jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać odlany wcześniej wywar
- Zupę można podawać solo lub z domowej roboty grzankami
Smacznego! :-)
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.