Składniki na ok. 6-7 porcji:
- szklanka kaszy bulgur lub - jak u mnie - kaszy kuskus
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- garść świeżej bazylii i mięty
- garść sałaty (może być karbowana, rzymska, lodowa)
- kilka pomidorów koktajlowych
- 1 dojrzały granat
Przygotowanie sałatki:
- Kaszę ugotować na sypko.
- Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, pieprzu i soli zrobić sos.
- Pomidory pokroić na pół.
- Bazylię i część mięty drobno poszatkować.
- Sałatę porwać na mniejsze kawałki
- Z granat wydobyć pestki - najlepiej rozkroić na pół i postukać łyżką.
- Wszystkie składniki połączyć razem, obficie polać sosem i przydozdobić miętą.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!
Twój komentarz