Składniki na ok. 1,5l :
- 1/2 niedużego (soczystego) arbuza
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 3 szklanki zimnej wody mineralnej lub skruszonego lodu
- garść świeżej mięty
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie lemoniady:
- Miąższ arbuza oddzielić od skóry i pokroić na mniejsze kawałki
- Wrzucić do blendera kielichowego z połową mięty i zblendować
- Z cytryn i pomarańczy wycisnąć sok
- Masę arbuzową przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać sam sok
- Przelać sok do dzbanka, dodać sok z cytryn i pomarańczy
- Dodać do lemoniady miód i dobrze wymieszać
- Do rozcieńczenia użyć lodu lub zimnej wody mineralenej
- Ozdobić lemoniadę pozostałą resztą mięty
Lemoniadę podawać mocno schodzoną.
Twój komentarz