Sylwia Rutkowska
03 Sier

Lemoniada arbuzowa - przepis

Na ochłodę mam dla Was genialny przepis na lemoniadę arbuzową!

Składniki na ok. 1,5l :

  • 1/2 niedużego (soczystego) arbuza
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 3 szklanki zimnej wody mineralnej lub skruszonego lodu
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżka miodu

 

Przygotowanie lemoniady:

  • Miąższ arbuza oddzielić od skóry i pokroić na mniejsze kawałki
  • Wrzucić do blendera kielichowego z połową mięty i zblendować
  • Z cytryn i pomarańczy wycisnąć sok
  • Masę arbuzową przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać sam sok
  • Przelać sok do dzbanka, dodać sok z cytryn i pomarańczy
  • Dodać do lemoniady miód i dobrze wymieszać
  • Do rozcieńczenia użyć lodu lub zimnej wody mineralenej
  • Ozdobić lemoniadę pozostałą resztą mięty

Lemoniadę podawać mocno schodzoną.

Twój komentarz




POKAŻ