Bananowo-owsiane ciasteczka
Dwa banany rozgniatamy na gładką masę, dodajemy pół łyżeczki cynamonu lub kakao oraz 70 g płatków owsianych. Mieszamy i formujemy ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 15-20 minut w 180°C. Aby urozmaicić przepis można dodać ulubione bakalie dziecka: orzechy, migdały, nasiona słonecznika czy żurawinę. Takie ciasteczka to doskonałe źródło energii, dzięki płatkom owsianym dostarczamy węglowodanów złożonych. A oprócz tego błonnika, witamin B1 i B6 oraz żelaza. Banany jako owoce zawierają naturalne cukry: glukozę i fruktozę (glukoza to paliwo do pracy mózgu!); ponadto potas i magnez, które wpływają na procesy uczenia się. Do tego smoothie lub sok warzywny i śniadanie do szkoły gotowe!
Naleśniki
Naleśniki to świetna propozycja na drugie śniadanie. Tradycyjne naleśniki przygotujemy z mąki (np. orkiszowej, żytniej), jajek, mleka, odrobiny wody. Przy słodkiej wersji farszu do ciasta można dodać kakao. Wnętrze naleśników to nie tylko biały ser czy dżem. Można również przyrządzić świeży mus owocowy z malin, borówek czy truskawek – to wersja na słodko.
Inne rozwiązanie to farsz warzywny - można wykorzystać ulubione warzywo dziecka (cukinię, dynię, brokuły, szpinak, pomidory). Same naleśniki dostarczą dziecku dawkę węglowodanów, a dodane owoce lub warzywa będą stanowić doskonałe źródło witamin m.in. A, C, z grupy B oraz składników mineralnych (potasu, magnezu, cynku, fosforu). Podobnym pomysłem są również racuchy. Jabłka można zastąpić dowolnymi owocami (np. bananami, kiwi, brzoskwiniami). Do tego jogurt naturalny i drugie śniadanie skompletowane.
Kolorowe sałatki
Jeśli chodzi o sałatki to na pewno każdy znajdzie coś, co lubi. Wystarczy sałata rzymska, lodowa czy masłowa, soczyste pomidory, świeże ogórki, rzodkiewka, kukurydza i brokuły czy awokado. Można dodać podsmażoną i pokrojoną w paski pierś z kurczaka lub tuńczyka czy jajko. W sałatce może znaleźć się też ryż, kasza czy makaron, te produkty podniosą kaloryczność posiłku i na długo dostarczą energii. Do tego proste przyprawy, takie jak bazylia, oregano, sól, pieprz i odrobina oliwy. Sałatki to niesamowite źródło różnorakich witamin i mikroelementów. A dodatek kurczaka czy ryby podniesie wartość odżywczą i wzbogaci sałatkę w pełnowartościowe białko.
Twarożek wiosenny
Bardzo prosty pomysł: ser biały wymieszany z jogurtem naturalnym z dodatkiem ulubionych przypraw i wzbogacony warzywami! Pomidorki koktajlowe, zielone ogórki, rzodkiewki i szczypiorek. Do twarożku pasuje też wędzony łosoś. W tym zestawie znajdziemy źródło białka (twaróg) oraz dawkę witamin i składników mineralnych. Możemy również dodać pełnoziarniste pieczywo jako źródło węglowodanów.
Niech śniadania do szkoły nie będą Wam już takie straszne! Smacznego :-)
Twój komentarz