1. Granat
Granat to źródło wielu antyoksydantów. Polifenole w nim zawarte rozprawią się z wolnymi rodnikami, których nadmiar jest odpowiedzialny za szybsze starzenie się. Oprócz tego regulują stan naczyń krwionośnych, a dzięki temu więcej substancji odżywczych dotrze do komórek zapewniając ich prawidłowe funkcjonowanie, w tym wzrost i ich regenerację.
2. Orzechy włoskie
Orzechy dzięki wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych poprawią elastyczność skóry. Zadziałają również jako antyoksydanty. A zawartość witaminy A i E wpływa bardzo korzystnie na nawilżenie skóry. Orzechy włoskie są też źródłem cynku, który przyspiesza produkcję kolagenu. A kolagen to jeden z elementów odpowiedzialnych za gęstość skóry i utrzymanie jej napięcia.
3. Papryka kolorowa
Żółte, pomarańczowe, czerwone i zielone warzywa są bogate w różne substancje bioaktywne oraz przeciwutleniacze. Spożywanie dużej ilości warzyw, szczególnie tych różnokolorowych, skorelowane jest z niższą częstotliwością występowania zmarszczek. Dodatkowo zawartość karotenoidów działa na korzyść skóry i zmniejsza jej wrażliwość na promienie słoneczne.
4. Fasola
Dzięki wysokiej zawartości cynku fasola zmniejsza skłonność do powstawania wyprysków. Jest też źródłem białka, które potrzebne jest do regeneracji skóry. A siarka w niej zawarta poprawia regenerację paznokci, włosów i skóry.
5. Oliwa z oliwek
Zimnotłoczona oliwa z oliwek o wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych może być stosowana bezpośrednio na skórę jako olejek natłuszczający. Jej wewnętrzne przyjmowanie wspomoże walkę z wolnymi rodnikami, bo również zawiera antyoksydacyjne polifenole. Oliwa zregeneruje też płaszcz lipidowy skóry, a to wspomoże utrzymywanie wilgoci.
6. Gorzka czekolada
Czy jednocześnie można poprawić sobie humor i zrobić coś dobrego dla naszej skóry? Tak! Dobrej jakości gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao to również źródło przeciwutleniaczy. Poprawiają one cyrkulację krwi, a to przecież w niej krążą witaminy, minerały, aminokwasy i inne substancje kluczowe do życia każdej komórki. Więcej o kakaowcu znajdziesz tutaj.
7. Jarmuż
Jarmuż jako, że jest źródłem witaminy C i A oraz innych karotenoidów świetnie chroni przed oksydacją błon komórkowych (czyli prościej mówiąc zniszczeniem). Witamina C w nim zawarta wpływa na syntezę wcześniej opisanego kolagenu.
8. Olej z dyni
Orzechowy w smaku olej z dyni to zdecydowanie mój ulubieniec. Tak jak same pestki z dyni jest bogaty w antyoksydacyjny beta-karoten i witaminę A. Witamina A jest niezbędna do regeneracji skóry, zapewniając jej gładkość i jędrność.
9. Jajka
W jajku znajdziemy rzecz jasna białko, które potrzebne jest do regeneracji komórek. A cholesterol w nim zawarty jest składnikiem błon komórkowych każdej żywej komórki naszego ciała zapewniając ich nieprzerwalność błon komórkowych. Zjadając jajko nasza skóra otrzymuje materiały budulcowe i regeneracyjne.
10. Woda
I na koniec woda! Pamiętajmy, że w około 60% składamy się właśnie z niej, Odpowiednie nawodnienie równa się prawidłowemu wypełnieniu komórek. Woda wypełnia przestrzenie międzykomórkowe i same komórki w środku, dzięki temu są jędrne, a skóra bardziej sprężysta.
Wszyscy wiemy, że jedzenie to nie tylko paliwo, bo przecież wspomaga regenerację komórek i dostarcza substancji, które regulują nasze procesy życiowe. Wpływa na nas wewnętrznie i zewnętrznie, a skóra to jedna z naszych wizytówek :)
Twój komentarz