Antyoksydanty i minerały
Jak wspomniałam już wcześniej, mandarynki zawierają sporą ilość witaminy C, czyli tej zwalczającej wolne rodniki (ochrona przed uszkodzeniami tkanek i komórek). W mandarynce znaleźć można duże pokłady witaminy A, chroniącej przed procesami utleniania. Oprócz tego odgrywa ona również ważną rolę w procesie widzenia oraz odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Mandarynka może pochwalić się też obecnością potasu, który pozytywnie wpływa na pracę serca i reguluje gospodarkę wodną.
Co jeszcze ma w środku?
Mandarynka na 100 g produktu ma prawie 86 g wody, dostarczając przy tym 53 kcal. Ma w sobie niewielką ilość błonnika, ale z uwagi na jej naturalną słodycz, zawiera duże ilości cukrów prostych (w 100 g jest 10,6 g cukrów prostych). Z flawonoidów obecnych w mandarynce warto zwrócić uwagę na nobiletynę– steruje ona różnymi procesami metabolizmu tłuszczów (m.in. stymuluje geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczów, a blokuje te odpowiedzialne za ich gromadzenie się).
Odmiany
Mandarynka pochodzi z Chin, gdzie od wieków uprawia się te rośliny. Istnieje wiele ich odmian, ponieważ mandarynki łatwo się ze sobie krzyżują. Najpopularniejsze 2 odmiany mandarynki to: klementynka i tangela. Klementynka to mieszaniec mandarynki z pomarańczą gorzką. Jej owoce są mniejsze niż tradycyjna mandarynka, czasami pozbawione są pestek, a jej miąższ jest ciemnopomarańczowy lub czerwony. Natomiast tangela to mieszaniec mandarynki i grejpfruta. Owoce są trochę spłaszczone, a w smaku są soczyste z gorzkim posmakiem. W świecie botanicznym wyróżnia się też satsuma, która jest nieco większa od mandarynki, jaśniejsza i bezpestkowa.
Mandarynki solo to świetne rozwiązanie jako przekąska i osobiście, tak lubię je najbardziej. Można dodawać je także do sałatek, bo dzięki ich cytrusowemu smakowi nadają potrawom orzeźwiającego aromatu!
Twój komentarz