Sylwia Rutkowska
04 Gru

Jarmuż - właściwości

Jarmuż to jeden z produktów z kategorii super żywności z powodu wysokiej zawartości witamin i minerałów. To odmiana kapusty o zielonych lub fioletowych liściach, która była bardzo popularna w średniowiecznej Europie.

Może być serwowany w formie surowej (sałatki, koktajle) albo po ugotowaniu jako dodatek do mięs, makaronów, strączków czy składnik zup. Popularne są też chipsy z jarmużu, które stanowią zdrową alternatywę słonych przekąsek.

Jarmuż i przeciwutleniacze

Jarmuż jest bogaty w sulforafan – przeciwutleniacz, któremu przypisuje się właściwości antynowotworowe. Aby zachować jak najwięcej sulforafanu w jarmużu, należy gotować go jak brokuły – na parze przez 3-4 minuty. Oprócz tego, jarmuż zawiera indolo-3-karbinol (I3C),który również jestzwiązkiem antynowotworowym.Ogranicza on wzrost i namnażanie się komórek nowotworowych oraz wspomaga naprawę DNA.

Co ciekawe, w jarmużu zidentyfikowano ponad 45 różnych flawonoidów, w tym kemferol i kwercetynę. Jarmuż jako kombinacja flawonoidów, antyoksydantów oraz substancji przeciwzapalnych chroni nasze organizmy przed stresem oksydacyjnym.

Wartość odżywcza

W kilku słowach: bogactwo witaminy A, K, C oraz magnezu, wapnia i żelaza.

Jarmuż to produkt niskokaloryczny i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej. Jest bogaty w błonnik i wspomniane przeciwutleniacze, które chronią przed chorobami serca i wspomaga nasz organizm w obronie prze drobnoustrojami. Poniżej przepis na aromatyczną sałatkę z dzisiejszym głównym bohaterem.

Przepis na sałatkę z jarmużem i cytrynowo-czosnkowym sosem

  • Umyty i osuszony jarmuż dzielimy na mniejsze części i przekładamy do miski
  • Jarmuż posypujemy wcześniej posiekanymi i podprażonymi migdałami
  • Sos przygotowujemy z 1/3 szklanki soku z cytryny, do którego dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli i 4 ząbki czosnku przeciśniętego przed praskę
  • Sosem polewamy jarmuż, opcjonalnie można posypać całość 2 łyżkami drobno startego parmezanu

Twój komentarz




POKAŻ