Dieta śródziemnomorska
W 1993 roku na konferencji dotyczącej diet populacji śródziemnomorskich eksperci określili, że pod nazwą diety śródziemnomorskiej kryją się zwyczaje żywieniowe panujące w Grecji i południowej części Włoch na początku lat 60-tych. Swoje zdanie poprali danymi o długości życia dorosłych mieszkańców tych rejonów, rzadkości występowania choroby niedokrwiennej serca, niektórych rodzajów nowotworów i innych chorób dietozależnych.
Kluczowe założenia diety śródziemnomorskiej to duże spożycie oliwy z oliwek i małe spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, duże spożycie warzyw, roślin nasion strączkowych i owoców, a także duży udział w diecie produktów zbożowych.
Inne charakterystyczne zasady to średnie spożycie produktów mlecznych, średnie spożycie alkoholu (głównie wina), średnie spożycie ryb i małe spożycie mięsa oraz produktów mięsnych. W zależności od regionu tłuszcze stanowiły od 25% (południowe Włochy – ok. 28%) do powyżej 35% energii (Kreta – ok. 40%), w tym 7-8% pochodziło z nasyconych kwasów tłuszczowych.
Obecnie najbardziej prestiżowe ośrodki naukowe zalecają dietę śródziemnomorską jako element profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych oraz walki z nadwagą i otyłością.
W Twojej kuchni...
- kilka razy w tygodniu postaw na dania wegetariańskie. Warzywa dostarczają mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów, a nasiona roślin strączkowych dodatkowo dużej ilości białka. Wypróbuj zapiekanki warzywne, wegeburgery lub aromatyczne zupy z pieczonych warzyw. Na blogach kulinarnych znajdziesz mnóstwo inspiracji.
- używaj oliwy z oliwek. Chociaż dieta śródziemnomorska nie jest niskotłuszczowa, to skupia się na tych dobrych tłuszczach. Według badań opublikowanych w Journal of American College of Cardiology zastąpienie 5% kalorii z tłuszczów nasyconych kwasami nienasyconymi zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych o 15-25%. W swojej kuchni na zimno używaj oliwy z oliwek, a do smażenia oleju rzepakowego. Pamiętaj też, że świetnym źródłem kwasów nienasyconych są orzechy włoskie.
- skieruj się w stronę morza. Wprowadź do swojego jadłospisu ryby i owoce morza z dobrego sprawdzonego źródła. Dostarczają one dużo kwasów tłuszczowych omega-3 o działaniu ochronnym na serce i mózg. Mieszkańcy rejonów śródziemnomorskich jedzą ryby i owoce morza co najmniej trzy razy w tygodniu.
Pamiętajcie, że każdego dnia można wprowadzać małe zmiany w swojej diecie i próbować zupełnie nowych potraw. Możliwe, że z małą pomocą internetowych inspiracji albo sami jako szefowie swoich kuchni poznacie swoje nowe ulubione danie, właśnie z prozdrowotnej kuchni śródziemnomorskiej.
Twój komentarz