Owoce do lodówki
Owoce jagodowe, jak jagody, borówki, poziomki, a także maliny, truskawki, winogrona, czereśnie, wiśnie i śliwki warto przechowywać w lodówce. Pamiętajcie, żeby nie myć ich i nie usuwać szypułek. To należy zrobić bezpośrednio przed planowanym jedzeniem.
Owoce na stół
Na kuchennym stole można przechowywać banany i brzoskwinie. Jabłka i gruszki warto trzymać w przewiewnym koszu. Owoce egzotyczne, jak papaja, mango, ananas i awokado źle znoszą niskie temperatury - w czasie fali upałów warto kupować i jeść je na bieżąco. Inaczej jest z cytrusami, które świetnie radzą sobie z życiem poza lodówką.
Często popełniany błąd to przechowywanie owoców pomidora w lodówce. Pamiętajcie niska temperatura znacznie przyśpiesza ich psucie.
Warzywa do lodówki
Większość warzyw świetnie znosi warunki lodówki. Sałaty jak np. masłową, karbowaną, endywię warto przechowywać w otwartych pojemnikach lub misce przykrytej papierowym ręcznikiem. Papier ochroni je przed skraplającą się wodą. Rukolę, roszponkę czy szpinak można przechowywać w lodówce już umyte i osuszone do 90%. Te 10% wilgoci zapobiegnie ich wysuszeniu. Resztę warzyw - marchew, pietruszka, seler, por, brokuły, kalafior, fasolkę, można śmiało przechowywać w lodówce. Podobnie jest w przypadku papryki, szpraragów, cukinii i bakłażana.
Warzywa na stół
Poza lodówką koniecznie należy trzymać cebulę i czosnek. Dla ziemniaków najlepsze będzie suche i ciemne miejsce - dostęp światła spowoduje ich kiełkowanie.
Jest też inna szkoła - większość owoców wydziela gazowy hormon (etylen), który przyspiesza ich dojrzewanie. Możemy ze sklepu przywieźć twarde brzoskwinie, a po dwóch dniach pobytu na parapecie będą miękkie i soczyste. Te wszystkie owoce, które wydzielają etylen można trzymać poza lodówką (jabłka, gruszki, banany, awokado i śliwki). Metodą prób i błędów każdy z Was wypracuje swoją własną metodę, bazując na Waszych upodobaniach żywieniowych.
Twój komentarz