Wartości odżywcze
Czosnek dostarcza witamin z grupy B, ma też wysoką zawartość witaminy C. Jednakże, należy pamiętać, że nie spożywamy go w dużych ilościach. Ze składników mineralnych na przód wysuwa się zawartość potasu.
Allicyna i jej działanie
Allicyna to kluczowy składnik czosnku. Jest to związek siarkowy, który pochodzi z przemian aminokwasów [1]. Wydziela się ona w trakcie zgniatania czosnku (uszkodzenia błon komórkowych powoduje uwolnienie enzymu allinazy i przekształcenie alliiny w allicynę) [2]. Potwierdzono jej skuteczność w regulacji poziomu lipidów - działa podobnie jak inhibitory z grupy statyn. Hamują reduktazę HMG-CoA, która jest wątrobowym enzymem regulującym ilość syntetyzowanego cholesterolu. Zapobiega też wewnątrzkomórkowej akumulacji lipidów [3]. Allicyna wzbogacona obecnością innych siarczków ma też zdolność do hamowania agregacji płytek krwi (działa przeciwzakrzepowo). Całościowo można więc uznać, że czosnek zapobiega występowaniu chorób sercowo-naczyniowych.
Wpływ na układ odpornościowy
Z uwagi na obecność innych specyficznych składników, takich jak: olejki eteryczne, glikozydy, saponiny, czosnek ma właściwości bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze iprzeciwgrzybiczne [2, 4]. Jest efektywny w zwalczaniu bakterii gram (+) i gram (-), takich jak: H.pyloriczyE.coli. Z uwagi na siarczki i bioflawonoidy (tj. kwercetyna, cyjanidyna) czosnek poprawia zdolności obronne organizmu [4]. Dzięki swym aktywnym substancjom o działaniu antyoksydacyjnym (np. selen i flawonoidy) ma działanie przeciwnowotworowe [3].
Z uwagi na duży potencjał biologicznie aktywnych związków obecnych w czosnku uznaje się go za naturalny antybiotyk. Jednak, aby korzystać z jego właściwości należy spożywać go regularnie w postaci surowej.
Przypisy:
- Sawicka A., Czosnek pospolity (Allium sativum L.) – cenna roślina przyprawowo-lecznicza, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie [online]
- Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A., Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Problemy Higieny i Epidemiologii vol. 4, 2011
- Dębski B., Milner J., Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku; rola reaktywnych form tlenu, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna vol. 3, 2007
- Goncagul G., Ayaz E., Antimicrobial effect of of garlic (Allium sativum) and traditional medicine, Journal of Animal and Veterinary Adcances vol. 1, 2010
Twój komentarz