Dzisiaj mam dla Was super szybki przepis na wege kotleciki z ciecierzycy.
Kotleciki z ciecierzycy – składniki:
- słoik ciecierzycy konserwowej
- 2 łyżki sezamu
- 100 ml gorącej wody
- ewentualnie 2 łyżki mąki razowej i 1 małe jajko
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oleju
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Ciecierzycę przecedzić i przelać wodą.
- Do blendera wrzucić cieciorkę, przyprawy, sezam wodę, mąkę, jajko i 1 ząbek czosnku. Zmiksować do osiągnięcia dosyć zbitej masy.
- Z masy uformować małe kotleciki i piec w piekarniku w 190 st. C przez 25 minut (po połowie tego czasu kotleciki najlepiej przewrócić na drugą stronę).
- Podawać z sosem czosnkowym, ale dobrze też się sprawdzi sos miętowy lub bazyliowy.
SMACZNEGO!
Twój komentarz