Sylwia Rutkowska
15 Lip

Wege kotleciki - szybki przepis

#roślinneponiedziałki to super inicjatywna, również w kontekście żywieniowym by zachęcić nas do eksperymentowania w kuchni i zwiększania ilości produktów roślinnych w swojej diecie.

Dzisiaj mam dla Was super szybki przepis na wege kotleciki z ciecierzycy. 

Kotleciki z ciecierzycy – składniki:

  • słoik ciecierzycy konserwowej
  • 2 łyżki sezamu
  • 100 ml gorącej wody
  • ewentualnie 2 łyżki mąki razowej i 1 małe jajko
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę przecedzić i przelać wodą.
  • Do blendera wrzucić cieciorkę, przyprawy, sezam wodę, mąkę, jajko i 1 ząbek czosnku. Zmiksować do osiągnięcia dosyć zbitej masy.
  • Z masy uformować małe kotleciki i piec w piekarniku w 190 st. C przez 25 minut (po połowie tego czasu kotleciki najlepiej przewrócić na drugą stronę).
  • Podawać z sosem czosnkowym, ale dobrze też się sprawdzi sos miętowy lub bazyliowy. 

SMACZNEGO!

Twój komentarz




POKAŻ