Co śliwka ma w środku?
Różne rodzaje śliwek mają bardzo podobne wartości odżywcze. Mogą różnić się ilością dostarczanej energii, która mieści się w przedziale 30-45 kcal/100 g produktu. Śliwki zawierają prawie 87% wody, a około11% węglowodanów. Resztę, około 1%, stanowią białka i tłuszcze. Owoce te są dobrym źródłem witamin C, A, K oraz B3. Ze składników mineralnych zawartych w śliwce najwięcej jest potasu.
Dlaczego warto jeść śliwkę?
- dzięki zawartości potasu śliwki regulują ciśnienie krwi, a zawarte w nich antocyjany chronią naczynia krwionośne przed wolnymi rodnikami.
- duża ilość rozpuszczalnego błonnika w śliwkach wpływa korzystnie na perystaltykę jelit oraz przeciwdziała zaparciom regulując wypróżnienia. Dodatkowo składnik ten korzystnie wpływa na florę bakteryjną okrężnicy.
- pektyny obecne w owocach śliwki łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol.
- wysoka zawartość witaminy C i K, która reguluje procesy krzepnięcia krwi, wspomaga uszczelnianie naczyń krwionośnych.
- zawartość witamin z grupy B w śliwkach wpływa kojąco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie.
- obecne w śliwkach przeciwutleniacze chronią komórki nerwowe przed zniszczeniem i wpływają tym samym na procesy poznawcze.
- suszone śliwki są dużo bardziej kaloryczne (zawierają ok. 240 kalorii w 100 g) to pod wieloma względami są cenniejsze niż świeże owoce - mogą zawierać nawet cztery razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże śliwki.
Teraz w sezonie śliwki mogą stanowić urozmaicenie codziennej diety. Poza sezonem warto korzystać ze śliwek suszonych, ale z umiarem, pamiętać o ich kaloryczności. Śliwki są też wdzięcznym produktem spożywczym - kompoty, dżemy, marmolady oraz powidła, nadzienia do ciast, pierogów i knedli. Idealnie łączą się również z mięsnymi marynatami czy sosami.
Twój komentarz