Kofeina
Kofeina to alkaloid purynowy, który obecny jest m.in. w kawie, czarnej herbacie albo kakao. Naturalnie pobudza układ nerwowy: wpływa na czujność i pobudzenie, zdolność uczenia się, polepsza nastrój. Jest też silnym antyoksydantem. W dużych dawkach, u osób szczególnie wrażliwych, może powodować tachykardię, niepokój czy bezsenność. W zależności od „stażu” picia kawy efekt jej działania zmniejsza się, a następuje to na skutek adaptacji metabolizmu. Filiżanka kawy parzonej ma około 70-150 mg kofeiny. Jeśli konsumpcja kofeiny wynosi powyżej 500 mg, wtedy kawa faktycznie może odwadniać. Ale warto też zapamiętać, że regularne picie kawy zmniejsza efekt diuretyczny!!!
W 2014 roku PLOS One opublikował badanie, które rozwiewa te wątpliwości. W badaniu uczestniczyło 50 mężczyzn, który przez 3 dni regularnie pili kawę, a kolejne 3 dni wodę. Sprawdzono, jak ten fakt wpływa na ich nawodnienie. Wyniki potwierdziły, że nie ma różnicy w nawodnieniu między fazami spożywania (umiarkowanego) kawy i wody.
Antyoksydanty
Kawa jest jednym z dobrych źródeł antyoksydantów w naszej codziennej diecie. Zawiera kafesferol i kwas chlorogenowy, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Inny związek obecny w ziarnach kawy to trygonelina. Ma silne działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, a także może pozytywnie wpływać na procesy zapamiętywania.
Co więcej oprócz (nie)zwykłego napoju z ziaren kawy, można wykorzystać ją np. do przygotowania deserów. Domowy jogurt kawowy to świetna alternatywa dla tych gotowych produktów ze sklepowych półek.
Przepis na domowy jogurt kawowy:
- kubeczek jogurtu naturalnego
- 50 ml świeżo zaparzonej kawy (ostudzonej)
- 1 łyżeczka miodu/ksylitolu/cukru brązowego
- szczypta kakao/cynamonu
Po zaparzeniu kawę należy posłodzić i ostudzić. Później wystarczy połączyć jogurt z naparem, opcjonalnie z wierzchu posypać szczyptą kakao lub cynamonu. Na zdrowie i smacznego! :)
Twój komentarz