Kulki mocy według mojego przepisu są bardzo orzechowe i kakaowe. Lekko dosładzam je miodem. Przepis jest ultraprosty i z poniższych proporcji wychodzą 24 kulki wielkości orzecha włoskiego.
Warto zapamiętać, że pralinki z orzechów i owoców suszonych to skoncentrowane źródło energii - nie zjadaj od razu całego talerza, ale podziel je na kilka równych porcji i zjedz np. jako drugie śniadanie.
Składniki:
- 100g orzechów włoskich
- 100g mieszanki orzechowej: nerkowiec, orzech laskowy
- 100g moreli suszonych (mogą być daktyle lub śliwki)
- 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być każde inne)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 pełna łyżka dobrej jakości masła orzechowego
- 1 łyżka kakao do masy + 2-3 łyżki do obtoczenia
- 1 łyżeczka miodu
- ewentualnie 1-2 łyżki wody
Przygotowanie:
- Płatki orkiszowe zalać 2 łyżkami wody i odstawić do wchłonięcia (około 10 minut)
- Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować - jeśli lubicie, jak coś chrupie nie miksujcie składników na gładką masę
- Powstałą masę przełożyć do miski (jeśli jest zbyt gęsta dodać 1 lub 2 łyżki wody) i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
- Na koniec każdą kulkę udekorować wedle upodobania i schłodzić przed podaniem, by masa stężała
Do dekoracji dobrze sprawdzi się kakao, wiórki kokosowe, zmielone migdały, mak, sezam, a nawet sproszkowane owoce czy herbata matcha.
Smacznego!
Twój komentarz