Sylwia Rutkowska
27 Sty

Orzechowe praliny (kulki mocy) - przepis

Orzechowe praliny vel. kulki mocy to bardzo proste (i smaczne) rozwiązanie zdrowej słodkiej przekąski. Idealnie sprawdzą się także w lecie: jako posiłek w czasie podróży, na plażę, basen czy górskie wędrówki.

Kulki mocy według mojego przepisu są bardzo orzechowe i kakaowe. Lekko dosładzam je miodem. Przepis jest ultraprosty i z poniższych proporcji wychodzą 24 kulki wielkości orzecha włoskiego.

Warto zapamiętać, że pralinki z orzechów i owoców suszonych to skoncentrowane źródło energii - nie zjadaj od razu całego talerza, ale podziel je na kilka równych porcji i zjedz np. jako drugie śniadanie.

 

Składniki:

  • 100g orzechów włoskich
  • 100g mieszanki orzechowej: nerkowiec, orzech laskowy
  • 100g moreli suszonych (mogą być daktyle lub śliwki)
  • 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być każde inne)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 pełna łyżka dobrej jakości masła orzechowego
  • 1 łyżka kakao do masy + 2-3 łyżki do obtoczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • ewentualnie 1-2 łyżki wody

Przygotowanie:

  • Płatki orkiszowe zalać 2 łyżkami wody i odstawić do wchłonięcia (około 10 minut)
  • Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować - jeśli lubicie, jak coś chrupie nie miksujcie składników na gładką masę
  • Powstałą masę przełożyć do miski (jeśli jest zbyt gęsta dodać 1 lub 2 łyżki wody) i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
  • Na koniec każdą kulkę udekorować wedle upodobania i schłodzić przed podaniem, by masa stężała

 

Do dekoracji dobrze sprawdzi się kakao, wiórki kokosowe, zmielone migdały, mak, sezam, a nawet sproszkowane owoce czy herbata matcha.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ