Sylwia Rutkowska
13 Paź

Placuszki z kukurydzy z warzywami

Ostatnio odkryłam placuszki z kukurydzy, musicie spróbować!

Jak tam u Was z próbowaniem nowości?
Ja jakieś 10 lat temu byłam zamknięta na nowe potrawy, sama nie wiem dlaczego bałam się spróbować choćby kęs...

Jednak naszedł kiedyś ten moment, odważyłam się i nie było źle! Mogę nawet powiedzieć, że było super, z każdym kolejnym razem łatwiej było mi próbować nowe potrawy i dzięki temu, zrozumiałam jak wiele rzeczy mnie omija. Teraz próbuję (zazwyczaj) wszystkiego.
 

Przepis:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 5 łyżek mąki, najlepiej kukurydzianej ale spokojnie można użyć każdej innej
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i papryka wędzona


Przygotowanie:
Kukurydzę odcedzić i przepłukać. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować - nie musi być na gładką masę, mogą być większe kawałki kukurydzy!
Z masy smażyć na beztłuszczowej patelni placuszki, z tej porcji powinno wyjść 9-10 placuszków.

Podałam je z warzywami, u mnie sałatka z oliwkami, szpinakiem i pomidorami.

Twój komentarz




POKAŻ