Składniki:
- 1 kg dyni Hokkaido
- oliwa
- mała cebula
- oliwa
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku
- 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
- ostra papryka w proszku
- 2 – 3 łyżki oliwy
- 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 5 suszonych pomidorów
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę.
Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.
Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły.
dietetyk nysa
Twój komentarz