Sylwia Rutkowska
27 Paź

Pasta z dyni i suszonych pomidorów

Aromatyczny sposób na dynię? Wypróbuj jeden z moich ulubionych jesiennych dodatków do pieczywa:

 

Składniki:

  • 1 kg dyni Hokkaido
  • oliwa
  • mała cebula
  • oliwa
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • ostra papryka w proszku
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię, umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki, skropić oliwą i upiec aż do lekkiego zbrązowienia skórki około 30-40 min.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, po czym dodać posiekaną pietruszkę i ostrą papryczkę.

Upieczoną i ostudzoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory, sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę.

Do pasty dyniowej dodać cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać, doprawić i włożyć do lodówki aby smaki się połączyły.

 

dietetyk nysa

Twój komentarz




POKAŻ