Składniki na ok. 40 sztuk:
1 szklanka (120 g) zmielonych płatków owsianych
1 szklanka (40 g) otrąb pszennych/owsianych
3 łyżki (75 g) miodu
1,5 łyżeczki (8 g) sody oczyszczonej
pół paczki (10 g) przyprawy do piernika
1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
1 jajo
1/3 szklanki (80 g) mleka
Lukier:
4 łyżki (40 g) ksylitolu zmielonego na puder
1 łyżka (10 g) soku z cytryny
1 łyżka (10 g) wody
Sposób przygotowania:
Zmielone płatki i otręby wysypać na stolnicę, dodać ciepły płynny miód i wymieszać dużym nożem. Ciągle siekając dodawać sodę i przyprawę, a gdy masa lekko ostygnie także jajko i oliwę. Wyrabiać dłońmi dolewając stopniowo mleko (może być tak, że będzie potrzebna mniejsza ilość niż w przepisie), aż masa będzie przypominała ciasto kruche.
Po wyrobieniu przełożyć do miski i przykryć folią, aby nie wyschło i włożyć na noc do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.
Do cukru dodać sok z cytryny i odrobinę wody, całość utrzeć do konsystencji lukru i dekorować pierniczki.
Twój komentarz