Co cukinia ma w środku?
Cukinia w ponad 90% składa się z wody i jest warzywem niskokalorycznym - ma około 17 kcal w 100g. Może pochwalić się wysoką zawartością potasu (261 mg/100g) i witaminy C (18 mg/100g). Zawiera też całkiem sporo witaminy A (10 µg/100g) oraz E (4,3 µg/100g). Tutaj należy pamiętać o dodatku tłuszczu, aby przyswoić te witaminy.
Jest źrodłem karotenoidów - luteiny i zeaksantyny. Te dwa barwniki są bardzo ważne dla prawidłowego widzenia. Ponadto, warto włączyć to warzywo do diety panów, bo fitoskładniki w nim zawarte pomagają w leczeniu przerostu prostaty. Wspomaga też zdrowie serca, głównie z powodu obecności potasu, a mangan w niej zawarty wspiera przeciwutleniające działanie witaminy C chroniąc ściany naczyń krwionośnych.
Przepis: faszerowana cukinia
Cukinia może być fantastycznym warzywem na diecie redukcyjnej, dzięki zawartości błonnika daje uczucie sytości. Oprócz tego jest lekkostrawna - w przypadku dojrzałej cukinii z rozwiniętymi gniazdami nasiennymi najlepiej usunąć je przed spożyciem. Poniżej mój ulubiony przepis na faszerowaną cukinię :)
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2-3 pomidory suszone
- 1 szalotka
- opcjonalnie: 100g mięsa drobiowego (wcześniej ugotowanego)
- 1/3 papryczki pepperoni
- mozarella
- sól, pieprz, kurkuma, oregano
- olej rzepakowy
Cukinię wyczyścić, opcjonalnie obrać. Po przekrojeniu na pół usunąć gniazda nasienne, jeśli są rozwinięte. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli używamy mięsa, to należy je pokroić na drobne kawałki lub poszarpać. Na łyżce oleju przesmażyć drobno posiekaną szalotkę i papryczkę, można pod koniec dodać posiekane mięso, całość przyprawić kurkumą, szczyptą pieprzu i soli. Wydrążone cukinie wypełnić farszem, dodać posiekane suszone pomidory, a na wierzch ułożyć plastry mozzarelli. Piec około 30 minut w 180 st.
Cukinia w okresie wiosenno-letnim często gości w mojej kuchni. Jest bardzo wdzięcznym składnikiem, bo pasuje do większości dań. Im młodsza tym smaczniejsza. Koniecznie spróbujcie też cukinię z grilla.
Twój komentarz