Sylwia Rutkowska
15 Maj

Czerwona kapusta - właściwości

Czerwona kapusta głowiasta to odmiana kapusty warzywnej, która występuje jedynie w uprawie. Swój czerwonofioletowy kolor zawdzięcza obecności antocyjanów, które należą do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów, mających działanie przeciwutleniające.

Co kapusta ma w środku?

Kapusta czerwona surowa jest warzywem niskokalorycznym (jedynie 31 kcal w 100g produktu). W porównaniu z kapustą białą, czerwona wypada lepiej ze względu na większą ilość witaminy C, potasu oraz witaminy A. Dodatkowo kapusta czerwona charakteryzuje się większą zawartością witamin z grupy B. Natomiast kapusta biała zawiera większą ilość witaminy K.

Wspomniane wcześniej przeciwutleniające właściwości antocyjanów są bardzo pożyteczne dla organizmu człowieka – dzięki nim neutralizujemy wolne rodniki, czyli działamy przeciwnowotworowo. Antocyjany obecne w kapuście przyczyniają się też do zachowania zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Delikatnie przygotowana kapusta pomaga przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. A sok z niej może być pomocny przy dolegliwościach wątrobowych i wrzodach.

Antocyjany znalazły też swoje zastosowanie w technologii żywności. Pozyskiwane są z czerwonej kapusty i stosowane są do barwienia żywności. Natomiast wyciągi wodne z liści mogą służyć jako wskaźnik odczynu pH, gdyż zmieniają barwę od ciemnofioletowej przez odcienie czerwonej aż do prawie żółtej.

W kuchni

Poniżej nietradycyjny przepis na ostrą czerwoną kapustę. Składniki:

  • 1 kapusta czerwona, umyta i poszatkowana
  • 2 małe cebule, umyte i poszatkowane
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • garść rodzynek
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty prze praskę
  • po 1 łyżeczce cynamonu i mielonych goździków
  • po 1 łyżeczce kuminu i kolendry
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Do dużego garnka dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu (około godziny, często mieszając), aż kapusta będzie miękka. Aby zapobiec wysychaniu kapusty można jeszcze dodatkowo dolać wodę. Podawać można zarówno na ciepło lub zimno :)

Twój komentarz




POKAŻ