Co kapusta ma w środku?
Kapusta czerwona surowa jest warzywem niskokalorycznym (jedynie 31 kcal w 100g produktu). W porównaniu z kapustą białą, czerwona wypada lepiej ze względu na większą ilość witaminy C, potasu oraz witaminy A. Dodatkowo kapusta czerwona charakteryzuje się większą zawartością witamin z grupy B. Natomiast kapusta biała zawiera większą ilość witaminy K.
Wspomniane wcześniej przeciwutleniające właściwości antocyjanów są bardzo pożyteczne dla organizmu człowieka – dzięki nim neutralizujemy wolne rodniki, czyli działamy przeciwnowotworowo. Antocyjany obecne w kapuście przyczyniają się też do zachowania zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Delikatnie przygotowana kapusta pomaga przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. A sok z niej może być pomocny przy dolegliwościach wątrobowych i wrzodach.
Antocyjany znalazły też swoje zastosowanie w technologii żywności. Pozyskiwane są z czerwonej kapusty i stosowane są do barwienia żywności. Natomiast wyciągi wodne z liści mogą służyć jako wskaźnik odczynu pH, gdyż zmieniają barwę od ciemnofioletowej przez odcienie czerwonej aż do prawie żółtej.
W kuchni
Poniżej nietradycyjny przepis na ostrą czerwoną kapustę. Składniki:
- 1 kapusta czerwona, umyta i poszatkowana
- 2 małe cebule, umyte i poszatkowane
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- garść rodzynek
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty prze praskę
- po 1 łyżeczce cynamonu i mielonych goździków
- po 1 łyżeczce kuminu i kolendry
- 2 łyżki octu winnego
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Do dużego garnka dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu (około godziny, często mieszając), aż kapusta będzie miękka. Aby zapobiec wysychaniu kapusty można jeszcze dodatkowo dolać wodę. Podawać można zarówno na ciepło lub zimno :)
Twój komentarz