Antocyjany, wpływając na funkcję śródbłonka, rozszerzają naczynia krwionośne, zmniejszają agregację płytek krwi i ograniczają „przylepianie się” lipoprotein do ścian naczyń. Obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają krzepliwość krwi. Niektóre badania podają, że osoby spożywające więcej pokarmów bogatych w antocyjany mają niższe stężenie markerów prozapalnych. Fioletowe produkty zwiększają również wrażliwość na insulinę, regulują procesy widzenia i wzmacniają tkankę nerwową. Dieta bogata w antocyjany ma też działanie przeciwnowotworowe.
Aronia
Aronia jest krzewem, którego niebieskoczarne owoce są źródłem antocyjanów. Rubinowy sok z aronii jest także bogaty w witaminy A, C, B2 i B3, jak też minerały (miedź, kobalt, bor). Zaleca się ją w przypadku nadciśnienia tętniczego i miażdżycy, infekcjach dróg moczowych, chorobach siatkówki oka, a także w chorobach tarczycy. Można używać ją przy terapii nowotworowej, infekcjach bakteryjnych czy wirusowych. Wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia koncentrację.
Borówka czernica
Polska czarna jagoda ma sporo witamin antyoksydacyjnych. A co ważne zawiera antocyjany i garbniki, które mają działanie ściągające (zalecane w ostrych nieżytach jelit). Wszystkie substancje aktywne obecne w borówce chronią przed nadciśnieniem tętniczym i poprawiają przepływ krwi. Ich wysoka aktywność przeciwutleniająca broni organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto mają duże znaczenie w prewencji i leczeniu zaburzeń wzroku.
Winogrono
Owoce, w zależności od ilości barwników, przybierają barwę od zielonej przez czerwonopurpurową do ciemnogranatowej. Bogate są w witaminy z grupy B, C, E i karoten. Są też źródłem miedzi, magnezu, potasu i cynku. Ze względu na kombinację substancji przeciwutleniających usuwają z organizmu wolne rodniki. Antocyjany z winogron wykazują korzystne działanie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych i pracę mięśnia sercowego.
Z warzyw bogatych w antocyjany wyróżnia się rzodkiewkę, rabarbar, kapustę czerwoną, bakłażana, czerwoną cebulę i oczywiście buraka.
Burak
Buraki są świetnym źródłem witamin (A, C i z grupy B), a także żelaza, potasu, magnezu i kobaltu. Współpracujące ze sobą związki azotowe i antocyjany pomagają rozszerzyć naczynia krwionośne zapobiegając zawałom. Pomocne są w profilaktyce nowotworowej, przeciwdziałają zapaleniom i infekcjom.
Bakłażan
Bakłażan to bogactwo potasu, magnezu i wapnia. Ze względu na obecność antocyjanów poprawia gospodarkę lipidową i chroni przed chorobami układu krążenia. Poprawia przemianę materii i może być stosowany przy antybiotykoterapii (ma właściwości detoksykacyjne).
Rabarbar
Zawiera dużo witaminy C, E i beta-karotenu, a także kwasu foliowego. Antocyjany i likopen pomagają obniżyć ryzyko chorób serca. Wzmacnia odporność, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, a także usprawnia pracę jelit.
Zachęcam Was, by na co dzień korzystać z prozdrowotnych właściwości tych produktów; wzmacniać swoje serce, odporność i poprawić jakość wzroku.
Twój komentarz