Sylwia Rutkowska
22 Czerw

Domowa pizza

to nie kocha pizzy? A jeszcze takiej „legalnej” domowej.

Mam dla Was bardzo prosty przepis:

  • 250g mąki pszennej (można też dać pół na pół mąki żytniej, dzięki temu uzyskamy bardziej chrupiące ciasto)
  • 25g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy


Przygotowanie:
Drożdże koniecznie trzeba wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się ociepliły. Następnie rozpuścić je w ciepłej (nie gorącej) wodzie, dodać 2 łyżki mąki i cukier, wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia (powinien się powiększyć).
Mąkę dobrze przesiać, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Powoli łyżką mieszać ciasto i pod koniec dodać oliwę. Następnie oprószyć mąką stolnicę i tam przez 10-15 minut wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne, przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Ciasto wyjąć ponownie na stolnicę i ponownie pozagniatać, odłożyć jeszcze na 10 minut. Blaszkę posmarować oliwą i ciasto delikatnie rozciągnąć palcami.

Teraz zostało już dodać sos pomidorowy, krojoną a najlepiej tartą mozzarellę i inne dodatki!

Ciasto piec około 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym na maksymalną temperaturę.

Twój komentarz




POKAŻ