Składniki na 8-10 sztuk:
- 1 jajo
- 2/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta sody
- kilka kropelek ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 garści truskawek
- 1-2 łyżki migdałów
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Odstawić na 5-10 minut, w międzyczasie usunąć szypułki truskawek, umyć je, osuszyć i pokroić w ćwiartki; migdały posiekać. Rozgrzać olej i smażyć placuszki do złotego koloru. Podawać z truskawkami i migdałami. Ja swoje obowiązkowo polewam sporą porcją syropu klonowego.
Smacznego!
P.S. Jeśli zamiast mleka użyjesz mleka bez laktozy lub roślinnego, a zamiast migdałów orzechów włoskich to przepis będzie low-FODMAP.
Twój komentarz