Składniki na 2 kokilki
- 60 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 30 g masła/oleju kokosowego
- 60 g mąki migdałowej, ale dobrze sprawdzą się też posiekane orzechy włoskie lub mąka kokosowa
- 1 jajko
- 20 g erytrolu/ksylitolu/miodu
- kilka truskawek
Przygotowanie brownie
- W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Odstawić do ostudzenia.
- Ubić jajko razem z erytrolem na puszystą masę.
- Delikatnie połączyć masę jajeczną z czekoladową. Po łyżce dodawać mąkę migdałową do uzyskania gładkiej masy.
- Kokilki wysmarować masłem i oprószyć kakao. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
- Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić w plasterki.
- Wypełnić kokilki masą, tak by zakryć dno i przełożyć to truskawkami. Powtórzyć jeszcze raz.
- Pozostałą częścią masy uzupełnić kokilki do pełna - w trakcie pieczenia trochę opadną.
- Piec około 20 minut.
Na koniec pozostaje zaparzenie kawy, 10 minut przerwy i można zajadać się tym mocno czekoladowym deserem. Zamiast truskawek można dodać inne sezonowe owoce - borówki, maliny albo czereśnie :)
Twój komentarz