Gorzka, deserowa i mleczna
Czekolada w głównej mierze powinna składać się z kakao, pozyskiwanego z owoców drzewa kakaowego. Z pokruszonych ziaren można wyodrębnić masło kakaowe. Masło kakaowe jest to naturalny tłuszcz obecny w ziarnach kakao. To właśnie ono odpowiedzialne jest ze kremowość czekolady. Kombinacja ziaren i masła to tzw. miazga kakaowa - gęsta, ciemnobrązowa pasta. Po całkowitym odizolowaniu masła z ziaren kakaowca uzyskuje się sproszkowane kakao.
W zależności od procentowej ilości miazgi kakaowej, masła kakaowego, dodanego cukru i mleka w proszku wyróżnia się czekoladę gorzką, mleczną, deserową. Gorzka czekolada powinna zawierać przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Mleczna ma maksymalnie 50%, zawartości kakao i dodatek mleka, a deserowa między 50% a 70% zawartości kakao. W trakcie wyboru czekolady oprócz sprawdzenia „zawartości kakao” warto dokładnie przeczytać skład tabliczki. Dobre gorzkie czekolady mają bardzo prosty skład, np. masa kakaowa, cukier trzcinowy, masło kakaowe, ewentualnie wanilia.
Co ma w sobie czekolada gorzka?
Prawdziwa gorzka czekolada, zawierająca surowe ziarno kakaowca jest źródłem przeciwutleniacza – teobrominy(niezwykle szkodliwej dla psów i kotów).Teobromina oprócz walki z wolnymi rodnikami, pobudza czynność serca i rozszerza naczynia krwionośne. Działa silnie diuretycznie, ale ma słabsze działanie stymulujące (w porównaniu do kofeiny). Flawonoidy zawarte w ziarnie kakaowca zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu. Gorzka czekolada ma dużo potasu, magnezui fosforu, a takżecynku. Kakao łagodzi skutki stresu, rozluźnia mięśnie i pozytywnie wpływa na koncentrację.
Osobiście jestem zwolenniczką gorzkiej czekolady. Idealna do kawy, jako dodatek do wypieków czy domowego muesli. Przy wyborze warto sprawdzić jej skład, im prostszy tym lepszy! :)
Twój komentarz