Gazy powstają na 3 różne sposoby:
?przy jedzeniu i piciu połykamy powietrze (częściej dzieje się to gdy, jemy zbyt szybko lub pijemy napoje gazowane)
?w żołądku powstaje dwutlenek węgla w wyniku reakcji kwasu solnego z wodorowęglanami soku trzustkowego
?w jelicie grubym w wyniku fermentacji resztek pokarmowych przez obecne tam mikroorganizmy
Najczęściej skupiamy się na tej ostatniej części - gazach z fermentacji - i tutaj można zastosować dietę lowFODMAP, która obniża ilość fermentujących węglowodanów.
ALE bardzo często zapominamy o podstawie, czyli prawidłowej higienie jedzenia:
?dokładnie przeżuwanie i powolne jedzenie posiłków
?unikanie napojów gazowanych i żucia gumy
Pamiętajcie, że każdy ma gazy, ale u niektórych mogę być one bardziej bolesne, powodować dyskomfort i ból.
dietetyk nysa
dietetyk dzierżoniów
Twój komentarz