Składniki na keksówkę:
- 2 duże jajka
- 80g cukru trzcinowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 40g mąki jaglanej
- 50g mąki migdałowej
- 180g mąki pradawnej 2ab (można zamienić na gryczaną lub orkiszową)
- 100g tartej dyni
- 1 szklanka mleka migdałowego
- skórka z połowy pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 1/2 łyżeczki tartego imbiru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy pomarańczy, ewentualnie 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- jajka ubić, następnie dodać syrop klonowy oraz stopniowo cukier, ubijać do osiągnięcia jasnej puszystej masy
- dynię zetrzeć na drobnych oczkach, pomarańcze wyszorować i sparzyć
- do masy jajecznej stopniowo dodawać pozostałe suche składniki, startą dynię, przyprawy oraz mleko, sok i skórkę z pomarańczy, dobrze wymieszać
- piekarnik rozgrzać do 180 st.C, formę wyłożyć papierem do pieczenia
- masę przełożyć do formy i piec około 35 minut
- z cukru pudru i soku z pomarańczy przygotować lukier, którym udekorować wystudzony piernik
Koniecznie musicie spróbować!
Twój komentarz