Sylwia Rutkowska
20 Marz

Pomarańczowe crumble

Pomarańczowe crumble to ostatnio moje ulubione drugie śniadanie?
Robi się w tzw. międzyczasie, całość z przygotowaniem składników i pieczeniem trwa maksymalnie 20 minut✔️

Przepis na 2 porcje:
?1 pomarańcza
?opcjonalnie 2 łyżki mango
?5 łyżek płatków owsianych
?1 łyżka orzechów laskowych
?2 łyżki brązowego cukru
?2 łyżki masła
?dodatkowo sok z połowy pomarańczy

Pomarańcze i mango obrać, pokroić w kostkę. Ułożyć na dnie żaroodpornej kokilki.
Płatki, masło, cukier, sok z pomarańczy i orzechy zmiksować, aż płatki będą dość drobno zmielone. Kruszonkę wyłożyć na owoce.
Piec około 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Podawać z jogurtem?

Takie crumble na diecie low-FODMAP to super sposób na testowanie nowych produktów:
✔️cukier można zamienić na miód
✔️orzechy laskowe na nerkowca
✔️użyć innych owoców

Twój komentarz




POKAŻ