- 100g mąki orkiszowej
- 50g mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50g masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1/3 czekolady gorzej i 1 łyżka kakao
- 3 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać, dodać sodę i sól, wymieszać.
- Masło w temperaturze pokojowej zmiksować ze słodzikiem, dodać jajko. Wymieszać stopniowo dodając suche składniki.
- Czekoladę rozpuścić i wymieszać z kakao i masłem orzechowym, dodać do ciasta. Wyrobić, jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki wody.
- Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem.
- Z ciasta wyrabiać małe kulki wielkości orzecha włoskiego, wyłożyć na papier (zachowując odstępy) i lekko spłaszczyć. Piec około 12-15 minut.
Przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka naprawdę wynagradzają ten czas spędzony w kuchni!
Twój komentarz