Sylwia Rutkowska
04 Sier

Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym

Czekolada i masło orzechowe.... to połączenie nie może się nie udać!

 

  • 100g mąki orkiszowej
  • 50g mąki jaglanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 czekolady gorzej i 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego


Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać, dodać sodę i sól, wymieszać.
  • Masło w temperaturze pokojowej zmiksować ze słodzikiem, dodać jajko. Wymieszać stopniowo dodając suche składniki.
  • Czekoladę rozpuścić i wymieszać z kakao i masłem orzechowym, dodać do ciasta. Wyrobić, jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać 2-3 łyżki wody.
  • Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem.
  • Z ciasta wyrabiać małe kulki wielkości orzecha włoskiego, wyłożyć na papier (zachowując odstępy) i lekko spłaszczyć. Piec około 12-15 minut.


Przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka naprawdę wynagradzają ten czas spędzony w kuchni!

Twój komentarz




POKAŻ