Sylwia Rutkowska
30 Wrze

Błonnik to prawdziwy SUPERFOOD

Błonnik to prawdziwy SUPERFOOD✨
.
?Nasza mikrobiota uwielbia błonnik - im większa różnorodność, tym lepiej!
?Dobrze odżywiona mikrobiota jelitowa to korzyści dla całego ciała, serca, umysłu i skory.
 

Średnie spożycie błonnika wśród Polaków to ledwo 20g, a według wytycznych jego optymalna wartość w diecie powinna wynosić 30g.

Skąd brać błonnik?
Warzywa, owoce, strączki, orzechy i produkty pełnoziarniste ??????? Celuj w 30 różnych źródeł błonnika w tygodniu!

Według badań zwiększenie spożycia błonnika o ponad 8g/dobę obniża ryzyko chorób serca, raka jelita grubego i wystąpienia cukrzycy typu 2. Gdzie szukać tych 8g błonnika?
?garść moreli suszonych i 50g płatków owsianych
?3 łyżeczki hummusu i 150g warzyw do chrupania (marchew, seler, papryka)
?garść pistacji i 70g malin

Przy zwiększaniu spożycia błonnika najważniejsze jest TEMPO - trzeba zrobić to powoli i koniecznie pamiętać o odpowiedniej ilości wody, by pozwolić działać błonnikowi?

Twój komentarz




POKAŻ