Rola i zapotrzebowanie
W naszym ciele około 50-60% magnezu zlokalizowanego jest w korpusie wewnątrz kości, reszta znajduję się w tkankach miękkich i mięśniach (ok. 40%), a tylko 1% we krwi. Ludzki szkielet to taki magazyn magnezu – nawet przy dużym deficycie możliwe jest utrzymanie prawidłowej ilości Mg we krwi poprzez przesunięcie jego puli z kości do komórek.
Tytułowy pierwiastek katalizuje reakcje przemian węglowodanów, białek i tłuszczy. Ponadto bierze udział w glikolizie, homeostazie wapnia i aktywacji witaminy D. Jest też odpowiedzialny za wiązania bogatoenergetyczne czy stabilizację spirali DNA, a także regulację stężenia glukozy we krwi. Badania naukowe ściśle podkreślają jego wpływ na układ sercowo-naczyniowy (prawidłowe stężenie Mg jest ujemnie skorelowane z wystąpieniem chorób układu krążenia).
Dobowe zapotrzebowanie na magnez u człowieka (19-30 lat) wynosi około 310-400 mg. Oczywiście zależne jest to od płci i wieku, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej itd. Co ważne, taką ilość (a nawet większą) spokojnie możemy przyjąć z pożywieniem.
Źródła magnezu
Dobrymi źródłami magnezu są produkty pełnoziarniste. Tutaj warto wyróżnić płatki owsiane, otręby zbożowe oraz różne kasze. Wśród warzyw wysoką zawartością Mg może pochwalić się szpinak, jarmuż, a także strączk. Do swojej diety warto włączyć orzechy i pestki, awokado a także prawdziwe kakao (stąd przekonanie, że jest obecny w gorzkiej czekoladzie).
Objawy niedoboru Mg są niecharakterystyczne, te najczęściej występujące to: zaburzenia rytmu serca, ciągłe zmęczenie, brak energii czy spadek nastroju i trudności w koncentracji. Wśród innych konsekwencji wyróżnia się prawdopodobny związek niedoboru z rozwojem nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy czy depresji. Jak wspomniałam wcześniej, zdrowe osoby mogą pokryć zapotrzebowanie całkowicie i wyłącznie ze źródeł żywieniowych. Osoby przyjmujące diuretyki czy chorzy onkologiczni mogą potrzebować dodatkowej suplementacji.
Wtedy warto zwrócić uwagę na skład suplementu (np. zaletą będzie zawartość witaminy B6 wspomagającej wchłanianie Mg) i chemiczną formę magnezu. Lepszą biodostępność stwierdzono dla soli jonu Mg z organicznymi kwasami, zwanych chelatami (najczęściej stosowany to m.in. cytrynian).
Magnez to bardzo cenny składnik dla naszego organizmu, który zawsze ma ręce pełne roboty. O jego prawidłowy poziom należy dbać codziennie i wybierać takie produkty, które nam w tym pomogą.
Twój komentarz