Przedstawiam Wam warstwowy lunch w słoiku??
✨pół kostki tofu
✨5 łyżek kaszy jaglanej
✨pół czerwonej papryki
✨1 łyżka szczypiorku
✨1 łyżka orzechów laskowych (lub włoskich)
✨1, 5 łyżki oliwy
✨pół łyżeczki musztardy
✨1 łyżeczka syropu klonowego
✨1 łyżeczka sosu sojowego
✨1 łyżka soku z cytryny/limonki
✨1 łyżka sezamu
✨sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka
Tofu pokroić w kostkę, przyprawić kurkumą, solą i słodką papryką i na łyżeczce oliwy podsmażyć do zarumienienia.
Kasze jaglaną ugotować, paprykę pokropić w drobną kostkę, szczypiorek i orzechy posiekać.
Z reszty oliwy, sosu sojowego, musztardy, syropu klonowego i soku z cytryny zrobić sos, doprawić i wymieszać z nasionami sezamu.
Na dno słoja wyłożyć kaszę, skropić połową sosu. Następnie wyłożyć wcześniej przygotowane tofu, warzywa, orzechy i ponownie skropić resztą pozostałego sosu.
dietetyk nysa
dietetyk dzierżoniów
Twój komentarz