Domowe pieczone chipsy ziemniaczane – składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 łyżeczka cukru, najlepiej brązowego
- 250 ml gorącej wody
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oleju
- inne dowolne przyprawy: może być czosnek, oregano, rozmaryn, chili – w zasadzie wybierzcie to, co Wam najbardziej pasuje.
Przygotowanie:
- Ziemniaki należy obrać, ale jeśli są młode – można je tylko oczyścić i upiec ze skórką.
- Obrane ziemniaki trzeba pokroić w plastry o podobnej grubości (jest to szczególnie przydatne w czasie obróbki termicznej, by nie było rozbieżności podczas pieczenia).
- Następnie ziemniaki należy kilka razy wypłukać pod bieżącą wodą, tak by pozbyć się nadmiaru skrobi. Ziemniaki przełożyć do miski i zalać zimną wodą.
- W szklance gorącej wodzy należy rozpuścić cukier i całą zawartość przelać do miski z ziemniakami (cukier otuli ziemniaki, dzięki czemu chipsy będą chrupiące).
- Ziemniaki w zalewie wkładamy na godzinę do lodówki.
- W międzyczasie możemy przygotować zalewę z oleju i przypraw, a także domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu czy sałatkę ze świeżych warzyw. Piekarnik należy rozgrzać do 200 st. C (grzanie góra-dół) i przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia..
- Po wyciągnięciu ziemniaków z lodówki, należy je dokładnie osuszyć (najlepiej na bawełnianej ściereczce) i zalać olejem z przyprawami.
- Pieczenie chipsów zajmuje trochę czasu, ale uwierzcie, że warto!
- Plasterki ułożyć tak, by się nie stykały.
- Pierwsze pieczenie trwa 15 minut (przy grzaniu góra-dół).
- Po tym czasie otworzyć piekarnik, by wypuścić nadmiar pary, a następnie ustawić termoobieg i piec jeszcze 10 minut.
- Po tym 25-minutowym cyklu, plasterki należy odwrócić i powtórzyć kroki 2-3. Przy pieczeniu drugiej strony, należy szczególnie uważać, by ziemniaki się nie spaliły.
I gotowe! Chipsy najlepiej smakują na ciepło i jak dla mnie, z mocno czosnkowym sosem.
Twój komentarz