Przepis na małą blaszkę/tortownicę:
✔️1 średniej wielkości batat
✔️1 dojrzały mały banan
✔️80g płatków owsianych
✔️100g mąki migdałowej
✔️20g rozpuszczonego masła
✔️6 łyżek kakao
✔️3 łyżki syropu klonowego
✔️pół szklanki napoju migdałowego
✔️pół tabliczki czekolady
✔️1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️szczypta soli
Batata ugotować do miękkości. Płatki owsiane zmielić na mąkę, połączyć z resztą suchych składników. Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Ugotowanego batata rozdrobnić widelcem razem z bananem i masłem. Dodać razem z suchymi suchymi składnikami do miksera i zmiksować na gęstą masę, dodając pół szklanki mleka lub napoju roślinnego. Pod koniec dodać do masy posiekaną gorzką czekoladę lub płatki czekoladowe. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st. C przez 40- 45 minut.
Swoje ciacho polałam polewą z masła orzechowego w proszku!
Twój komentarz