Pasta słonecznikowa może spokojnie zostać zrobiona na kilka dni (i dzięki temu zaoszczędzisz czas), bo zamknięta w słoiczku i przechowywana w lodówce nie powinna się szybko zepsuć.
Składniki:
- szklanka nasion słonecznika
- 3-4 pomidory suszone
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki wody
- szczypta pieprzu i soli
- do smaku papryka wędzona i kumin
- ewentualnie kilka listków mięty
Przygotowanie pasty:
- Przez noc nasiona słonecznika namoczyć - zazwyczaj szklankę nasion moczę w około 1,5 szklanki wody
- Pomidory suszone pokroić w paski
- Do blendera wrzucić słonecznik i zmiksować na masę (bardziej grudkowatą niż gładką)
- Do masy słonecznikowej wrzucić pokrojone pomidory i dodać 2 łyżki oliwy, zmiksować
- Należy kontrolować gęstość masy, jeśli będzie zbyt zbita dodać 2-3 łyżki wody
- Gdy osiągniemy odpowiednią gęstość, masę należy przyprawić - u mnie solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką wędzoną i kuminem
- By pasta stała się bardziej lekka warto dodać kilka listów świeżej mięty.
Pasty mogą być świetnym urozmaiceniem naszych śniadań (i kolacji)! Ich przygotowanie jest proste i szybkie, bo prawie wszystko robi za nas blender. Dlatego bawmy się produktami i szukajmy nowych smaków! Smacznego!
Twój komentarz