Technologia produkcji kaszy gryczanej palonej/prażonej obejmuje proces prażenia w temperaturze 130ºC trwający około godziny. Prażenie powoduje zmniejszenie ilości flawonoidów zawartych w ziarnie gryki.
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
- Podobnie jak kasza jaglana, nie zawiera glutenu – będzie więc dobrą alternatywną dla osób na diecie bezglutenowej.
- Dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomaga oczyścić przewód pokarmowy z zalegających resztek i wpływa na regulacje pasażu jelitowego.
- Kasza z gryki pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Ma niski IG, będzie więc doskonała dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
- Jest źródłem wapnia, potasu, magnezu, także żelaza. Zawiera również komplet witamin z grupy B – szczególnie witaminę B1,B3, kwas pantotenowy i kwas foliowy.
- Co ciekawe jest źródłem flawonoidów, które są przeciwutleniaczami.
Najważniejsze z nich to kwercetyna i rutyna. Ta pierwsza neutralizuje wolne rodniki i działa przeciwzapalnie poprzez spowolnienie wydzielanie histaminy. Rutyna przyjmowana wraz ze źródłami witaminy C, wydłuża jej działanie i hamuje jej utlenianie. Podnosi odporność organizmu i wzmacnia ściany śródbłonka, co może być przydatne dla osób z rozszerzonymi naczynkami czy żylakami.
Kasza gryczana niepalona
Co można z niej przygotować? Zdziwilibyście się! Nie tylko jest zamiennikiem ziemniaków czy dodatkiem do zup. Może być bazą do pasztetów czy nawet naleśników – wtedy wystarczy ją namoczyć przez noc, a rano zmiksować.
Zdrowa dieta to ta, która jest urozmaicona. Każdy produkt oferuje nam coś innego, więc warto próbować i korzystać z nich zamiennie
Twój komentarz