Słoneczna synteza
Witamina D, a dokładnie 25(OH)D3, wytwarzana jest w skórze pod wpływem słońca. Promienie ultrafioletowe, przenikając przez skórę przekształcają obecną w naskórku pochodną cholesterolu 7-dehydrocholesterol w prewitaminę D. Natomiast ona w ciągu kilku godzin jest zamieniana w witaminę D3.
Co zrobić, by synteza była skuteczna? Na początek trochę faktów:
- Produkcja zależna jest od stopnia nasłonecznienia, szerokości geograficznej, pory dnia i roku, eksponowanej części ciała, karnacji skóry, tkanki tłuszczowej czy nawet stopnia zanieczyszczenia powietrza
- Najintensywniejsza synteza witaminy D3 zachodzi w południe, wtedy stosunek UVB do UVA jest największy
Wystarczy 15-20 minut na słońcu pomiędzy godz. 10:00 a 15:00 - to pokryje zapotrzebowanie w 90%. Jest jeszcze jedne warunek – na działanie promieni słonecznych musimy wystawić około 20% powierzchni naszego ciała (czyli np. ręce i nogi), które nie jest zabezpieczone filtrami UV.
Witamina D w pożywieniu
Inne źródła tej witaminy to przede wszystkim ryby, żółtka jaj czy wątróbka. Witaminą D są wzbogacane też margaryny, a niewielkie ilości znajdziemy też w mleku czy serach.
Rola w organizmie
Od kilku lat podkreśla się holistyczny wpływ witaminy D na nasz organizm. Oprócz jej znanego działania na układ kostny oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową, podkreśla się jej wkład w regulację odpowiedzi immunologicznej ustroju, działanie przeciwnowotworowe i przeciwimmunizacyjne.
Skutki niedoboru
Niedobory witaminy D obejmują przede wszystkim zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforowej (co prowadzi m.in. do demineralizacji kości, osteomalacji, krzywicy u dzieci), zwiększoną skłonność do infekcji czy podwyższone ryzyko wystąpienia chorób na tle autoagresji. Niedobory witaminy D mogą mieć też poważne konsekwencje w trakcie ciąży (cukrzyca ciężarnych, rzucawka, krótszy czas trwania ciąży, obniżona masa kostna noworodka, krzywica czy noworodkowa hipokalcemia).
Suplementacja
Według tegorocznych zaleceń profilaktycznie, aby utrzymać prawidłowe stężenie 25(OH)D3, które było sprawdzane w miesiącach letnich, zaleca się przyjmowanie 800 – 2000 IU w sezonie jesienno-zimowym (październik – kwiecień).
Twój komentarz