Sylwia Rutkowska
07 Czerw

Zdrowotna czarnuszka - jak i na co działa?

Czarnuszka siewna to roślina lecznicza o wielowiekowej tradycji. Ponad 3 tysiące lat temu była ceniona w krajach Orientu, głównie z uwagi na wzmocnienie układu odpornościowego. Jej ojczyzną jest Azja Mniejsza. Była popularna również w Europie, w XVIII wieku popadła w zapomnienie, ale teraz ponownie została odkryta. Występuje naturalnie w postaci nasion, z których tłoczony jest olej.

Co czarnuszka ma w środku?

Czarnuszka jest produktem bardzo złożonymi: zawiera ponad 100 substancji czynnych (część z nich jest nie do końca zbadanych). W jej składzie znajdziemy około 20% białka, 38% węglowodanów, a 35% stanowią tłuszcze (połowa z nich to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli NNKT; obecne są również olejki eteryczne o właściwościach wykrztuśnych). Jedne z najważniejszych substancji zawartych w nasionach czarnuszki to saponina melantyna, gorycz nigellina, a także garbniki (o ich właściwościach przeczytacie poniżej).

Działanie czarnuszki siewnej

  • Wzmocnienie odporności i leczenie alergii: olej z czarnuszki działa regulująco na ludzki układ odpornościowych, z uwagi na wysoką zawartość NNKT możliwe jest szybsze gojenie się ran, a także produkcja ważnych substancji odpornościowych. Układ immunologiczny ceni sobie antyoksydanty, takie jak beta-karoten, witaminę C i E oraz selen, a także witaminy: z grupy B oraz kwas foliowy – wszystkie obecne są w czarnuszce; dzięki nim możliwa jest eliminacja wolnych rodników i prawidłowy przebieg procesów komórkowej przemiany materii. Olej z czarnuszki, jak i same nasiona polecane są przy obniżonej odporności czy początkowych objawach przeziębienia z uwagi na jej silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Alergiczne objawy, takie jak kaszel czy zwężenie dróg oddechowych również można łagodzić olejem z czarnuszki – zawarta w nim substancja eteryczna Nigellondziała rozkurczowo na drogi oddechowe i hamuje wydzielanie histamin. Dodatkowo inna substancja eteryczna - Tymohydrochinoni jego pochodne,mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe; oprócz tego wykazują aktywność przeciwbakteryjną. Zmiażdżone nasiona czarnuszki nadają się również do inhalacji.
  • Poprawa pracy układu trawiennego: z uwagi na obecność Melantyny i Nigellinyczarnuszka doskonale stabilizuje i reguluje procesy trawienia. Wpływa rozkurczająco na mięśnie gładkie, a także pozytywnie działa na apetyt. Jej właściwości mogą być również wykorzystywane przy zaburzonej pracy pęcherzyka żółciowego, a także chorobach przyległych do niego dróg, np. kamicy żółciowej.
  • Trądzik i wypryski skórne: dzięki przeciwbakteryjnemu i przeciwzapalnemu działaniu czarnuszka może stanowić kurację wspomagającą przy leczeniu chorób skóry. Znakomicie sprawdzają się kremy z dodatkiem czarnuszki lub olejowe masła do mycia twarzy.

Oprócz zdrowotnych właściwości nasza bohaterka to również bardzo aromatyczna przyprawa. Można ją wykorzystać jako dodatek do domowego wypieku pieczywa lub podpłomyków. Doskonale komponuje się również z potrawami mięsnymi, a także z twarogiem. Osobiście czarnuszki używam do wszystkiego, mielę ją na bieżąco razem z ziarnami pieprzu.

Twój komentarz




POKAŻ