Sylwia Rutkowska
04 Sty

Domowe chipsy ziemniaczane - przepis

Zdrowe odżywianie, to nie tylko świadome wybory w czasie zakupów, ale też gotowanie pełne inspiracji. Czy ktoś z Was nie lubi słonych przekąsek do wieczornego filmu? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, to pewnie jesteś fanem słodkości i polecam zajrzeć przepis na szybkie brownie z truskawkami. Ale wracając do słonych potraw, dzisiaj przed Wami domowe chipsy ziemniaczane. Chrupkie i aromatyczne, idealne z domowym sosem czosnkowym!

Domowe pieczone chipsy ziemniaczane - składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka cukru, najlepiej brązowego
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • inne dowolne przyprawy: może być czosnek, oregano, rozmaryn, chili - w zasadzie wybierzcie to, co Wam najbardziej pasuje.

 

Przygotowanie:

  • Ziemniaki należy obrać, ale jeśli są młode - można je tylko oczyścić i upiec ze skórką.
  • Obrane ziemniaki trzeba pokroić w plastry o podobnej grubości (jest to szczególnie przydatne w czasie obróbki termicznej, by nie było rozbieżności podczas pieczenia).
  • Następnie ziemniaki należy kilka razy wypłukać pod bieżącą wodą, tak by pozbyć się nadmiaru skrobi. Ziemniaki przełożyć do miski i zalać zimną wodą.
  • W szklance gorącej wodzy należy rozpuścić cukier i całą zawartość przelać do miski z ziemniakami (cukier otuli ziemniaki, dzięki czemu chipsy będą chrupiące).
  • Ziemniaki w zalewie wkładamy na godzinę do lodówki.
  • W międzyczasie możemy przygotować zalewę z oleju i przypraw, a także domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu czy sałatkę ze świeżych warzyw. Piekarnik należy rozgrzać do 200 st. C (grzanie góra-dół) i przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia..
  • Po wyciągnięciu ziemniaków z lodówki, należy je dokładnie osuszyć (najlepiej na bawełnianej ściereczce) i zalać olejem z przyprawami.
  • Pieczenie chipsów zajmuje trochę czasu, ale uwierzcie, że warto!
  1. Plasterki ułożyć tak, by się nie stykały.
  2. Pierwsze pieczenie trwa 15 minut (przy grzaniu góra-dół).
  3. Po tym czasie otworzyć piekarnik, by wypuścić nadmiar pary, a następnie ustawić termoobieg i piec jeszcze 10 minut.
  4. Po tym 25-minutowym cyklu, plasterki należy odwrócić i powtórzyć kroki 2-3. Przy pieczeniu drugiej strony, należy szczególnie uważać, by ziemniaki się nie spaliły.

I gotowe! Chipsy najlepiej smakują na ciepło i jak dla mnie, z mocno czosnkowym sosem.

Twój komentarz




POKAŻ